My Colorful Interior
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

HANDLEIDING VOOR VERVEN MET BETONLOOK VERF

Handleiding voor verven met betonlookverf

Wij krijgen veel vragen over het verven met betonlook verf. Bij iedere levering van onze betonlookverf zit altijd een uitgebreide makkelijke handleiding voor het verven met betonlook verf. Maar voordat je besluit om over te gaan tot aankoop van je betonlook verf,  leggen we je in deze handleiding alvast uitgebreid uit hoe je werkt met onze betonlook verf en welke stappen je moet nemen om te komen tot een fantastisch resultaat.

Stappenplan: Verven met betonlook verf (effectpaint)

 Deze handleiding is een hulpmiddel dat je helpt om de betonlookverf  (effectpaint)  op de juiste manier te verwerken. My Industrial Interior kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het eindresultaat.

Met onze betonlook verf kun je in 3 of 4 stappen een betonlook effect creëren op een muur of trap maar ook op een aanrechtblad, tv-meubel of kast. Daarvoor heb je geen hulp van anderen nodig, je kunt het eenvoudig zelf doen.

Voor het creëren van het betonlook effect heb je 2 producten nodig:

1.De hechtprimer . Dit is een dikke , licht korrelige,  verfsoort , speciaal ontwikkelt om de effectpaint goed te laten hechten en om de juiste structuur te verkrijgen . Onze primer is verkrijgbaar in de kleuren: witkiezelgrijs en zwart. Hoe donkerder de primer , hoe donkerder het uiteindelijke resultaat. De speciale primer (speciaal voor onder betonlook verf) maakt dat de betonlook verf (effectpaint) zich hecht op eigenlijk alle ondergronden; zoals kunststof, hoogglans materialen, natuursteen, hout, gestucte muren, structuur muren, vlies- en glasvezelbehang enz.

Let op:  De Primer hecht zich niet op siliconen kit ( om dit op te lossen breng je overschilderbare kit aan) , marmer soorten die zijn bewerkt met een siliconen laag (schuur je marmeroppervlak eerst af en breng dan een sealer aan), pas gestort of vers aangebracht beton ( beton  bevat zuren die eerst moeten uitwerken), bepaalde houtsoorten kunnen gaan ‘bloeden’ zodra het in aanraking komt met watergedragen verf. Deze houtsoorten dien je eerst te behandelen met een sealer.

2. Effectpaint oftewel betonlookverf. Deze pasta achtige verf lijkt een beetje op kikkerdril en in de verf zitten witte kalksliertjes/ vlokjes wat een beetje lijkt op ‘marshmallow’ vlokken. Dit hoort zo, dus denk niet dat de verf niet meer goed is. Wil je minder witte effecten in je schilderwerk, dan kun je met een keukenmixer de sliertjes/ vlokjes even door elkaar mixen.

Hoe creëer je jouw betonlook effect ?

1.  Je voorwerk

Belangrijk!​ Voordat je begint met verven is het wel belangrijk om altijd eerst je meubels / objecten / aanrechtbladen / kastjes enz. vetvrij te maken door het oppervlak op te schuren. Dit voor de beste hechting van de primer en de betonlook verf. Een muur hoef je niet te schuren. Ontvetten doe je eenvoudig met  ​alléén Cif zonder bleek​ en een schuursponsje. Gebruik absoluut geen St. Marc, Dreft, Dasty  of andere chemische ontvetters. Hier zitten namelijk weekmakers in waardoor de primer weer kan gaan oplossen/ loslaten!

Na het schuren en ontvetten, maak je het oppervlak schoon met lauw water. Laat het oppervlak daarna goed drogen aan de lucht alvorens je start met je eerste primerlaag. Als je ondergrond vocht bevat heeft dit ook nadelige invloed op de hechting van de primer. En als je basis niet goed is zal de rest van je werk ook niet naar tevredenheid verlopen.

2.    De primer opbrengen

“ We adviseren om net gestucte wanden en zuigende oppervlakken/muren te voorzien van voorstrijk. Een eerder geverfde muur kun je direct primeren. Een behangen muur moet je eerst kaal maken, met uitzondering van vliesbehang en glasvezelbehang”.

Je brengt de primer op  met een grote blokkwast. Je hoeft niet netjes in banen te werken, je kunt de primer gewoon kriskras aanbrengen. Na het aanbrengen van  de betonlook verf, zie je de primer nauwelijks terug. Laat de eerste laag primer minimaal 8 uur drogen en breng daarna een tweede laag primer aan. Laat dit weer minimaal 8 uur drogen, voordat je verder gaat. De primer is wat ruw van structuur , hierdoor hecht je effectpaint beter. Wil je een gladder resultaat? Schuur dan de primer ( na droging) licht op met een schuurpad of schuurpapier (bijv. korrel 120 / 180).

3.   De betonlook verf aanbrengen met kwast en pleisterspaan

De betonlook verf breng je aan met een (blok)kwast op je droge primer onderlaag. Je brengt de betonlook verf dik aan, en smeert dit vervolgens met de pleisterspaan of Japanse pleisterspaan  uit. Deze zet je plat op je ondergrond , druk stevig aan en veeg verf dan uit. Hoe meer je de verf uitsmeert, hoe meer je een uitveegeffect krijgt. Je kunt draaiende bewegingen maken met de pleisterspaan. Jij bepaalt zelf wanneer het effect mooi genoeg is. Je moet even experimenteren met de techniek.

Let op: werk in gedeeltes. Je laat de eerste laag betonlook verf minimaal 8 a 12 uur drogen.  Bij het droogproces  zul je zien dat de ‘marshmallow’ achtige stukjes vanzelf indrogen. Wij adviseren om twee lagen aan te brengen. Je hoeft niet perse geoefend zijn om met deze verf aan de slag te kunnen. Let op:  Blikken met verschillende batchnummers moet je voor gebruik eerst samen mengen, zo voorkom je minimale kleurverschillen. Vermeld bij nabestellingen altijd het batchnummer dat aan de onderzijde van het blik staat.

4.   Betonlook verf beschermen met varnishlak of 2 componenten lak

Om de betonlook verf te beschermen en te voorzien van een slijtvaste beschermlaag, raden we aan om gebruik te maken van onze Varnishlakken. Hierdoor geef je het betonlook oppervlak een ultramatte beschermlaag tegen water, slijtage en krassen. Varnishlak is een super sterke beschermlaag voor over je betonlook verf op meubels, kastjes.

Speciaal voor trappen  en vensterbanken adviseren we de XXtra Ultra Matte lak .  Wij gebruiken speciale 2 componenten Varnish op aanrechtbladen, in badkamers of op buitenprojecten. Breng altijd 3 dunne lagen aan. Varnish hoef je niet perse te gebruiken bij het verven van een muur. Wij sturen je een handleiding mee die is afgestemd op jouw Varnish ( de Vintage paint Ultra Matte lak, de XXtra Blanke lak Ultra Matt Polyvine of de 2 componenten lak Ultra Matt Roboton).

Help: mijn primer laat los, zodra ik de effectpaint erop aanbreng!

Meest voorkomende oorzaken: dan is de primerlaag niet goed droog geweest. Omdat de primer dik is, lijkt het oppervlak soms droog aan te voelen maar is de luchtvochtigheid in de primer nog te hoog. Vergewis je er van dat  de primer absoluut droog is en goed gehecht is aan je oppervlak voordat je de effectpaint gaat aanbrengen.

Tweede  oorzaak is dat het oppervlak gereinigd is met het verkeerde middel. Als dat zo is , kunnen stoffen ( zoals weekmakers) in de reinigingsmiddelen zorgen voor oplossing van de primer laag. Hierdoor hecht je primer niet en laat deze los zodra je effectpaint gaat aanbrengen. Gebruik daarom alleen CIF zonder bleek!!!

Derde oorzaak: er is onvoldoende en een te dunne laag primer aangebracht. Hierdoor vindt geen goede hechting plaats.

Betonlook verf Black
De waardering van www.mycolorfulinterior.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 176 reviews.