My Colorful Interior
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Wat is Decoupage ? Werkwijze en uitleg (Tips!)

Wat is Decoupage ? Je hebt het er vast weleens over gehoord of misschien ergens gezien. Misschien zou je het zelf willen proberen maar weet je niet hoe je moet beginnen.  Voor iedereen die zelf eens aan de slag wil met de techniek van Decoupage,  geven we in dit Blog : Wat is Decoupage ? Werkwijze en uitleg (Tips!) alle informatie je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan.

Decoupage is een creatieve techniek waarbij dun (rijst) papier of textiel wordt geplakt (verlijmd) op een voorwerp en daarna wordt afgeseald ( afgelakt) met een lak. In dit Blog leggen we je uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan  en geven we antwoord op de vraag; Wat is Decoupage ?

Decoupage werkwijze

Decoupage| Waar komt decoupage vandaan ?

Decoupage is een term die  voorkomt in de filmwereld. Het opknippen van stukjes film om het vervolgens weer te monteren. Decoupage betekent in de Franse taal ‘knippen of snijden’.  Maar wat is decoupage in dit creatieve geval ? Bij de creatieve Decoupage techniek,  knippen we eigenlijk ook fragmenten uit afbeeldingen en ‘monteren’ ( of plakken in dit geval) dit opnieuw op een meubel of voorwerp.

In het vroegere China werd Decoupage al  toegepast om meubels of goedkopere voorwerpen een chiquer  en mooier uiterlijk geven. Hoedendozen, lampen, vazen en meubels werden hier in de 12e eeuw al opgesierd met prachtige afbeeldingen. Deze afbeeldingen werden uitgesneden uit heel dun rijst papier en verlijmd op een voorwerp waarna het met een harde lak  werd afgewerkt.  Het werd in China verheven tot een ware kunstvorm.

Decoupage | decoreren op meubels

Decoupage op houten stoelen

In die periode was het in China vooral populair onder de door mensen die geen kunstschilder konden betalen voor het decoreren van meubels , muren of plafonds . De Decoupage techniek was voor hen een goedkoper alternatief.

In de 18e eeuw kwam de Decoupage techniek overwaaien naar Europa. Het werd  een geliefde manier om eenvoudige voorwerpen op te sieren met de Decoupage techniek. Het was inmiddels een gewilde hobby geworden voor de rijkere dames. Er werden ware kunstwerken geproduceerd met de Decoupage techniek. Sommige van deze decoupage voorwerpen kun je in verschillende musea bewonderen.

Decoupage| Welke materialen heb je nodig voor Decoupage ?

Je hebt weinig materiaal nodig om te beginnen met Decoupage. Het is ook goed betaalbaar om te beginnen met Decoupage.

Hieronder geven we je een lijst van de benodigdheden:

 • Het belangrijkste is natuurlijk het voorwerp of meubelstuk waar je je je Decoupage op wilt gaan maken
 • Schaar
 • Decoupage papier vellen of Decoupage textiel vellen
 • Transfer gel ( transfer lijm) voor het verlijmen van je Decoupage papier op je voorwerp
 • Lak of een decorateursvernis op waterbasis om je decoupage voorwerp af te werken ( kies een niet vergelende lak)
 • 2 platte Kwasten ( één voor het lijmen en één voor het schilderen van je voorwerp)
 • Schone zachte doek
 • Verf op acrylbasis ( bijvoorbeeld Fusion Mineral Paint)

  Decoupage | wat is decoupage

  Twee harten met decoupage techniek

 

Decoupage| Werkwijze en uitleg (Tips!)

We leggen je in makkelijke stappen uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met Decoupage:

Begin met je voorwerp. Schuur je voorwerp licht op met fijn schuurpapier ( 180) en maak het stofvrij!

 1. Schilder dan je voorwerp met een acrylverf. Fusion Mineral Paint is een matte acrylverf en heeft prachtige kleuren. Uiteraard kun je zelf ook voor een andere soort Acrylverf kiezen. Zorg ervoor dat je een kleur verf kiest die goed  matcht  bij de (hoofd) kleur van je Decoupage afbeelding zodat deze mooi overloopt als je je afbeelding hebt aangebracht.
 2. Maak een keuze uit het Decoupage papier . Kies een afbeelding uit die je mooi vindt en bepaal de plaats ( of plaatsen) waar je de afbeelding wilt plakken. Knip je decoupage papier eventueel op maat.
 3. Neem je kwast en doop deze in de Transferlijm of in de Modpodge. Breng  een dunne laag aan op je voorwerp en plak daarna je Decoupage abeelding erop.
 4. Wrijf voorzichtig met je vingers of met je kwastje eventuele zichtbare kreukeltjes van je afbeelding weg. De Decoupage afbeelding moet helemaal glad op je voorwerp geplakt zijn.
 5. Laat je voorwerp met je geplakte afbeelding daarna goed drogen en lak het af met een decorateursvernis die niet vergeeld.

Decoupage| Waar kan ik Decoupage op toepassen

Je kunt Decoupage toepassen op bijna alle ondergronden. We noemen hier een aantal ondergronden : Gips, steen, hout, MFD, Glas ( doe hier dan eerst een laagje Gesso overheen) , metaal.

Decoupage | wat is decoupage ?

Decoratie met Decoupage

Voorbeelden van Decoupage projecten:
Kasten, dienbladen, vazen, hoedendozen, tafelbladen, stoelen, meubels enz

Decoupage project op een kast

De waardering van www.mycolorfulinterior.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 12 reviews.