My Colorful Interior
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Decoupage – Een makkelijke uitleg

Decoupage – Een makkelijke uitleg . Je hebt het er vast weleens over gehoord of misschien ergens gezien. Misschien zou je het zelf willen proberen maar weet je niet hoe je moet beginnen.  Voor iedereen die zelf eens aan de slag wil met deze techniek,  geven we in dit Blog alle informatie je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen gaan met  decoupage. Deze creatieve techniek waarbij dun (rijst) papier of textiel wordt geplakt (verlijmd) op een voorwerp en daarna wordt afgeseald ( afgelakt) met een lak.

De oorsprong van Decoupage

Decoupage is een term die  ook wel voorkomt in de filmwereld. Het opknippen van stukjes film om het vervolgens weer te monteren. Decoupage betekent in de Franse taal ‘knippen of snijden’.  Maar wat is decoupage in dit creatieve geval ? Bij de creatieve Decoupage techniek,  knippen we eigenlijk ook fragmenten uit afbeeldingen en ‘monteren’ ( of plakken in dit geval) dit opnieuw op een meubel of voorwerp.

In het vroegere China werd Decoupage al  toegepast om meubels of goedkopere voorwerpen een chiquer  en mooier uiterlijk geven. Hoedendozen, lampen, vazen en meubels werden hier in de 12e eeuw al opgesierd met prachtige afbeeldingen. Deze afbeeldingen werden uitgesneden uit heel dun rijst papier en verlijmd op een voorwerp waarna het met een harde lak  werd afgewerkt.  Het werd in China verheven tot een ware kunstvorm. In die periode was het in China vooral populair onder de door mensen die geen kunstschilder konden betalen voor het decoreren van meubels , muren of plafonds . Deze techniek was voor hen een goedkoper alternatief.

In de 18e eeuw kwam de Decoupage techniek overwaaien naar Europa. Het werd  een geliefde manier om eenvoudige voorwerpen op te sieren met de Decoupage techniek. Het was inmiddels een gewilde hobby geworden voor de rijkere dames. Er werden ware kunstwerken geproduceerd met de Decoupage techniek. Sommige van deze decoupage voorwerpen kun je in verschillende musea bewonderen.

Upgrade je meubels met ons decoupage papier

Wist je dat je door de decoupage techniek je oude meubels weer een super mooie upgrade kunt geven ? Koop gewoon eens een kastje bij je plaatselijke kringloop winkel  en ga eens lekker aan de slag met een van onze mooie decoupage afbeeldingen. De decoupage vellen die wij in onze winkel en op de webshop verkopen , zijn allemaal van het geweldige merk ‘Redesign’. Zij zijn marktleider en ontwerpen de mooiste decoratie transfers en decoupage papier. Het decoupage papier is een hoogwaardig rijstpapier dat niet snel scheurt en kleurecht is. Vroeger gebruikte we de welbekende servetten maar dat is inmiddels echt achterhaalt.  We hebben zelfs afbeeldingen die het A 1 formaat hebben. Deze kun je heel mooi gebruiken op kastdeuren. Enkele voorbeelden van de A1 formaten zijn : RivieraHarmony–  Gentle Friends 

Een makkelijke uitleg over decoupage is precies wat jij nodig hebt om van je oude meubel weer een pronkstuk te maken. Op Youtube vindt je talloze instructiefilmpjes over decoupage . Wij geven je hierbij een  link van een instructiefilm van Redesign zelf . Redesign noemt decoupage papier ‘ Decoupage Tissue Paper ‘( dat je het even weet ….)

 

Welke materialen heb je nodig ? Je hebt weinig materiaal nodig om te beginnen met Decoupage.

Lijst met benodigde materialen:

 • Het belangrijkste is natuurlijk het voorwerp of meubelstuk waar je je je Decoupage op wilt gaan maken
 • Schaar
 • Fijn schuurpapier of een schuurmatje
 • Decoupage papier of Decoupage textiel met jouw favoriete afbeelding erop
 • Transfer gel ( transfer lijm) voor het verlijmen van je Decoupage papier op je meubelstuk of voorwerp
 • Lak of een decorateursvernis op waterbasis om je decoupage voorwerp af te werken ( kies een niet vergelende lak)
 • Platte Kwasten ( één voor het lijmen en één voor het schilderen van je voorwerp)
 • Schone zachte doek
 • Verf op waterbasis . Bijvoorbeeld Fusion Mineral Paint

Decoupage – Een makkelijke uitleg

Decoupage – Een makkelijke uitleg- Decoupage is een decoratietechniek waarbij je een voorwerp beplakt met allerlei kleine stukjes papier en als het ware inwikkelt. Découpage komt van het Franse woord ‘decouper’, wat snijden of knippen betekent. Voor de decoupage techniek heb je speciaal decoupage papier nodig. Dat is flinterdun en in allerlei kleuren en prints beschikbaar in webshop  Je plakt dit vast en lakt het af met speciale lijm, genaamd mod podge of transfergel.

De techniek wordt vaak ook beschreven als de ‘servetten techniek’, waarbij je een servet ontleedt tot slechts één laag. Op servetten staan vaak leuke afbeeldingen die je netjes uit kunt knippen en zo kunt verwerken op je voorwerp. Bij de decoupage techniek kun je ervoor kiezen om de stukjes netjes uit te knippen in ongeveer dezelfde grootte, waardoor je een wat strakker effect krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om het papier in stukjes te scheuren. Het is maar net wat je zelf het leukst vindt. Het is belangrijk dat je het te beplakken oppervlak goed insmeert met decoupage lijm, zoals mod podge. Vervolgens bevestig je het stuk papier op het oppervlak. Meer informatie over de decoupage techniek en hoe je deze toepast op bijvoorbeeld een meubelstuk, spaarpot of dienblad kun je hier lezen.

We leggen je in makkelijke stappen uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Wat je verder nodig hebt is tijd, enthousiasme, een beetje lef, creativiteit en heel veel zin om je eigen decoupage project te beginnen!

Begin met je voorwerp. Schuur je voorwerp licht op met fijn schuurpapier ( 180) en maak het stofvrij!

 1. Schilder dan je voorwerp of je meubel met een acrylverf. Fusion Mineral Paint is een matte acrylverf en heeft prachtige kleuren. Uiteraard kun je zelf ook voor een andere soort Acrylverf of voor krijtverf kiezen zoals Vintage Paint . Zorg ervoor dat je een kleur verf kiest die goed  past  bij de (hoofd) kleur van je Decoupage afbeelding zodat deze mooi overloopt als je je afbeelding hebt aangebracht.
 2. Maak een keuze uit het Decoupage papier . Kies een afbeelding uit die je mooi vindt en bepaal de plaats ( of plaatsen) waar je de afbeelding wilt plakken. Knip je decoupage papier eventueel op maat.
 3. Neem je kwast en doop deze in de Transferlijm of eventueel in de Modpodge. Breng  een dunne laag aan op je voorwerp en plak daarna je Decoupage abeelding erop.
 4. Wrijf voorzichtig met je vingers of met je kwastje eventuele zichtbare kreukeltjes van je afbeelding weg. De Decoupage afbeelding moet helemaal glad op je voorwerp geplakt zijn.
 5. Laat je voorwerp met je geplakte afbeelding daarna goed drogen en lak het af met een decorateursvernis die niet vergeeld.

Waar kan ik Decoupage op toepassen ?

Je kunt Decoupage toepassen op bijna alle ondergronden. We noemen hier een aantal ondergronden : Gips, steen, hout, MFD, Glas ( doe hier dan eerst een laagje Gesso overheen) , metaal.

Voorbeelden van Decoupage projecten:
Kasten, dienbladen, vazen, hoedendozen, tafelbladen, stoelen, meubels enz

Decoupage project op een kast

 

Meer van onze blogs

Redesign – Decoratie Transfers

 

De waardering van www.mycolorfulinterior.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 176 reviews.