My Colorful Interior
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Betonlookverf op een muur

Betonlookverf op een muur…. het geeft je interieur een stoer uiterlijk. Wil jij weten hoe je zelf een betonlook muur maakt met betonlookverf ? Lees dan ons blog met uitgebreide uitleg. Met onze betonlook verven vanVintage Paint kun je prachtige betonlookeffecten maken op bijna alle ondergronden. De betonlook verf niet langer bewaren dan 6 maanden, hierna gaat de kwaliteit achteruit en krijgt u niet het gewenste resultaat.

Onze betonlook verf kun je gebruiken op een muur, een trap , een aanrechtblad, een vloer, of elk  meubelstuk wat je wilt. Wil jij je muur een speciaal betonlook effect geven ? Dan moet je deze uitleg zeker doorlezen!

Je kunt de betonlookverf ook voor buitenprojecten gebruiken en bijvoorbeeld in natte ruimten.  Coat je betonlookverf in dat geval af met een epoxy hars en daarna met een 2 componenten lak.

Op deze pagina en in de onderstaande instructiefilm leggen we je uit hoe je betonlookverf aanbrengt op je muur.

Wat heb je nodig voor een betonlook muur ?

Betonlook verf ( ook wel effectpaint genoemd)  

De betonlook verf / effectpaint die we gebruiken voor het maken van een betonlook muur is een dikke emulsie met daarin sliertjes oftewel de kalkdeeltjes. Het ziet er wat vreemd uit… maar schrik hier niet van. Het lijkt een beetje op kikkerdril en de kalkdeeltjes lijken op stukjes Marshmallow. . Deze zijn noodzakelijk om het betonlookeffect te creëren. De betonlookverf van Vintage Paint is verkrijgbaar in de volgende kleuren: Light Gray, Soft Gray, French Gray, Petrol Blue, Antraciet, Black, Light Beige, Soft Beige, Vintage Taupe, Mist , Desert en Denim.

Primer

Onze hechtprimer is speciaal bedoeld om de effectpaint goed te laten hechten en om ervoor te zorgen dat het de goede structuur krijgt. De primer heeft een korrelige structuur en is makkelijk aan te brengen met een blokkwast. Na het drogen van de primer heb je een steenachtige muur. De primer is verkrijgbaar in de 4 kleuren Wit, Kiezel, Grijs of Zwart. Hoe donkerder de kleur primer, hoe donkerder de uiteindelijke uitstraling. Let op: De primer zwart adviseren we alleen onder de betonlookverf Black Velvet.

Pleisterspaan of Accessoire pakket

De pleisterspaan is een makkelijk hulpmiddel bij het aanbrengen van de betonlookverf/effectpaint. Je veegt hiermee de verf namelijk  gelijkmatig uit over de muur. In de instructiefilm kun je precies zien hoe dit in z’n werk gaat. Het is echt makkelijker dan je misschien denkt. In ons accessoire pakket zitten alle tools die je nodig hebt. maar als je leive

Eventueel een Varnish ( 1 K of 2 K ) 

Als je een muur hebt die veel in contact komt met vocht en water , dan adviseren we je wel om een lak oftewel een coating aan te brengen. De twee componenten lak wordt geadviseerd op aanrechtbladen , op muren in een badkamer of muren die in contact komen met de buitenlucht bijvoorbeeld onder een veranda of overkapping. We hebben een zeer sterke 1 componentenlak van Polyvine en een 2 componentenlak van Polycoat.

Aan de slag met Betonlookverf op een muur

Nu je weet wat je nodig hebt, gaan we verder met het stappenplan. We leggen je stap voor stap uit hoe met moet!

Stap 1]  Primerlagen aanbrengen

Maak je muur stof en vetvrij. Een muur die behangen is , kun je het best helemaal kaal maken. Een nieuwe muur kun je het best behandelen met een voorstrijk zodat de muur niet teveel zuigt. Plak randen af !

Breng de eerste laag primer aan met een blokkwast. Zet de eerste laag primer royaal op. Laat de eerste laag primer minimaal 6 tot 8 uur drogen. In een vochtige omgeving kan de droogtijd nog langer zijn.

Na het drogen van de eerste laag, breng je de tweede laag primer aan indien nodig.  Je kunt ook alleen de plekken doen waar onvoldoende dekking is. Ook een eventuele  tweede laag, laat je minimaal 8 uur drogen.

Stap 2] De betonlookverf/ Effectpaint aanbrengen

Na het drogen van de twee primerlagen kun je beginnen met het aanbrengen van de eerste laag betonlookverf/ effectpaint. Werk op je muur in kleinere gedeelten. Met een blokkwast smeer je wat verf uit je blik op de muur en verdeeld de effectpaint met een blokkwast over het gedeelte van je muur.  Werk je met een pleisterspaan ? Veegt met je pleisterspaan de betonlook verf/ effectpaint verder uit over je muur.

Hoe doe je dit ? Zet je pleisterspaan plat op de muur en druk deze stevig op de muur terwijl je ronddraaiende bewegingen maakt. Zo werk je in gedeelten je hele muur af.

Na droging van minimaal 8 uur kun je beginnen aan je tweede laag effectpaint. Je zult zien dat de kleurintensiteit sterker wordt. Je gebruikt dezelfde techniek als bij je eerste laag effectpaint.

Stap 3] 1 K lak of 2 componenten lak aanbrengen

Als je je muur wilt beschermen tegen vocht, krassen of stoten adviseren we om een coating oftewel lak aan te brengen. Maar voordat je een lak aanbrengt moet je er  100 % zeker van zijn dat je ondergrond helemaal goed droog is. Ga dus niet te snel aan de slag met het aflakken. Breng alle soorten Varnish in minimaal twee maar bij voorkeur,  in drie dunne lagen aan. Volg  hierbij aan de handleidingen die worden meegestuurd! Let op:

Een gewone muur bijvoorbeeld in een kamer of slaapkamer hoef je niet af te lakken.

Veel voorkomende fouten bij het maken van een betonlook muur 

Help; mijn primer laat weer los !

Het loslaten van de primer kan verschillende oorzaken hebben:

  1. Je hebt je ondergrond mogelijk vetvrij gemaakt met een synthetisch middel of een middel waar weekmakers in zitten. We adviseren om je ondergrond alleen te reinigen met CIF zonder bleek. Gebruik ABSOLUUT GEEN St Marc, Dasty, ammoniak, thinner, of andere chemische reinigingsmiddelen of ontvetters.
  2. Je hebt je eerste laag primer mogelijk niet goed laten drogen of je ondergrond bevat nog vocht.
  3. Je bent te zuinig geweest met je primer. Een dunne laag primer geeft soms niet genoeg hechting voor de effectpaint. Daarom adviseren we altijd om twee lagen aan te brengen.

Help; mijn betonlookverf/ effectpaint smeert niet goed uit!

In dat geval kan het zijn dat je te weinig effectpaint aanbrengt of je pleisterspaan niet (nog) goed gebruikt.  Het gebruik van een pleisterspaan is voor sommigen nieuw en onbekend. Maar aldoende zul je merken dat je pleisterspaan een makkelijk gereedschap is om mee te werken. Druk ook stevig met je pleisterspaan op je verf en maak draaiende bewegingen zoals je ook in de onderstaande instructiefilm ziet.

Help; mijn laklaag  laat weer los!

De lak oftewel de coating ( dat geldt voor alle lakken) kan alleen worden aangebracht op volledig droge oppervlakken. De lak sluit het oppervlak tegen vocht van buitenaf. Maar als je de laklagen opbrengt op een vochtige ondergrond dan zoekt het vocht zijn weg naar buiten en drukt als het ware,  je lak weer van het oppervlak af.  Daarom moet je betonlookmuur helemaal 100% droog zijn voordat je begint met het aflakken. Liever wat langer wachten met het aanbrengen van je Varnish dan dat je het te snel doet !!

Help; mijn laklaag krijgt   witte vlekken !

De eerste weken heeft alle lak  tijd nodig om zijn volledige hardheid te krijgen. De witte vlekken kunnen in verse laklagen ontstaan door water , druppels of door condens . Dit geeft de witte vlekken in je lak. Maar wees niet bang; de vlekken die je in je lak ziet , verdwijnen vaak vanzelf na het drogen. Wees daarom de eerste periode nog voorzichtig met water op je betonlook muur.

De waardering van www.mycolorfulinterior.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 156 reviews.