My Colorful Interior
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Werkwijze verven met metallic verf

Werkwijze verven met metallic verf (TIPS!)- IN dit blog leggen we je uit wat metallic nu eigenlijk is. Metallic verf is al decennia op de markt als autolak maar metallic verf is de laatste jaren ook sterk  in opmars als interieur verf. Een metallic wand in je interieur geeft een chique uitstraling. Een meubelstuk krijgt met een metallic verf ineens een heel andere uitstraling. Met metallic verf creëer je een krachtig en statig statement in je interieur.

Hoe wordt metallic gemaakt?

Metallics zijn heel fijne zilverkleurige metallic deeltjes  ofwel metaalvlokken die  vermengd worden met een hoogwaardige hars of met een basis van kunsthars dispersie. Deze metaaldeeltjes kunnen heel fijn of juist grof zijn. Hoe fijner de metallic deeltjes zijn, hoe subtieler de uiteindelijke glans en schittering wordt.

De Metallic deeltjes in de verf reflecteren het licht,  waardoor het oppervlak zijn mooie schitterende glans en kleur geeft. Door de speling van het licht op de metallic deeltjes , zie je veel reflectie en daardoor krijg je het schitterende en het kenmerkende ‘glitter’ effect. Bij fijne metaaldeeltjes wordt de glans subtieler.

Verf producenten vermengen de metaaldeeltjes met verschillende verfkleuren. Daarom zijn er ook veel verschillende kleuren metallic verven verkrijgbaar. Onze Metallico verf van het merk Stucco d’Or kent maar liefst 40 prachtige metallic kleuren die extra veel fijne metaalvlokken bevatten waardoor het altijd een heel mooie en subtiele schittering en glans geeft.

Informatie over metallic verf vooraf:

  • Metallic verf breng je altijd in twee lagen op.
  • Gebruik een kwast met Acryl haren ( synthetisch).
  • Plak randen van tevoren altijd even af met schildertape.
  • Roer je metallic verf altijd eerst heel goed door voordat je begint met schilderen. Doordat de metaaldeeltjes zwaarder zijn , zakt het altijd wat naar beneden ( wet van de zwaartekracht).

Kijk eens naar onze kleurcollectie van onze Metallico verven. Je kunt ook eventueel een sample pakket bestellen met handgeschilderde kleursamples om je favoriete kleur te kiezen!

Als je nog vragen hebt, mail ons dan gerust of kom langs in onze winkel. Ook hier verwelkomen we je altijd graag. Kijk voor de openingstijden op onze website!

Werkwijze verven met metallic verf

1.Repareer oneffenheden op je ondergrond ( meubel of muur)

Dit geldt eigenlijk altijd bij alle schilderprojecten!  Gaten of scheuren in muren of in andere oppervlakten , krijg je nooit weggewerkt met een verf. Repareer daarom van tevoren altijd gaten, scheuren of andere beschadigingen op je muur of op een ander oppervlak. Vooral bij metallic verf zijn oneffenheden goed zichtbaar door de reflectie van licht en daarom moet je ondergrond vrij zijn van lelijke beschadigingen en oneffenheden.

2.Het reinigen van je ondergrond

Reinig je ondergrond altijd eerst goed.  Maak het vet- en stofvrij. Wij reinigen altijd bij voorkeur met middelen die geen zeep en weekmakers bevatten. Voorbeelden die je beter niet kunt gebruiken ( Dasty, St Marc, ammoniak, terpentine) Deze middelen bevatten zeep en dus laten hierdoor een vettige laag achter waardoor je verf minder goed hecht.  dergelijk schoonmaakmiddelen bevatten dikwijls ook zogenaamde ‘weekmakers’ die je verf laag kunnen aantasten of zelfs deels kunnen oplossen. Het makkelijkst en meest goedkope reinigingsmiddel is om vloeibare CIF schuurmiddel zonder bleek te gebruiken. Doe wat CIF op een spons of schuurspons en neem je oppervlak hiermee af. Daarna even afnemen met schoon lauw water en een doekje . Zo simpel en goedkoop kan het echt!

3.Afplakken van randen

Laat je oppervlak goed drogen en plak daarna de randen af,  die je niet geschilderd wilt hebben. Let op: verwijder je tape altijd direct na het schilderen als je verf nog nat is! Als je tape namelijk langer laat zitten, gaat het teveel op de ondergrond vastplakken waardoor je de verf alsnog beschadigd bij het verwijderen van je tape.

4.Aanbrengen van de primer laag op je ondergrond

 Voordat je gaat werken met je Metallic verf breng je eerst een Primo primer aan op je muur. Dit voorkomt een sterke zuiging van je dure verf en zorgt bovendien voor een betere hechting van je metallic verf. Eén dekkende laag Primo primer aanbrengen is voldoende. Deze primer kunnen we alvast voor je aankleuren op basis van je gekozen metallic kleur. Het aanbrengen van de primer kan met een vachtroller en met een blokkwast. De gemiddelde droogtijd van de Primo primer is 4 tot 6 uur.

Heb je een extreem gladde ondergrond of wil je een houten meubelstuk gaan schilderen ? Dan gebruik je de Zinsser 123 Plus primer. Deze primer breng je op met een fijne vachtroller of kwast. De droogtijd van de Zinsser primer is ca 1 uur en na 2 uur weer overschilderbaar.

5.Mengen van de Metallic verf

 Voordat je gaat beginnen met het schilderen,  roer je de Metallico verf eerst heel goed door zodat alle fijne metaaldeeltjes zich vermengen met de lak ( de lak is gemaakt met een basis van kunsthars dispersie). Voor het doorroeren van je metallic verf kun je een roerstokje of een eenvoudige metalen lepel gebruiken. Spoel deze na het gebruik direct weer goed af met lauw water.  Giet daarna wat Metallico verf over in een verf bak waar je vachtroller in past.

6.Het aanbrengen van je eerste basis laag Metallic verf

 Als je primerlaag op je  ondergrond goed droog en mooi egaal is, dan breng je een eerste basis laag Metallico verf aan op je ondergrond. Bij een muur kun je dit doen met een vachtroller of met een ( blok)kwast met synthetische haren. Je zult zien dat het verbruik je Metallico verf veel minder is , doordat je de primer hebt aangebracht! Schilder eerst met een kwast de randen bij je tape. Met een kwast kun je namelijk secuurder werken. Grote vlakken kun je met een vachtroller schilderen. Bij het aanbrengen van je eerste basis laag metallic verf , werk je in banen die je op elkaar laat aansluiten.  Laat je eerste basis laag altijd 6 uur drogen voordat je met de tweede decoratie laag begint!

7.Het aanbrengen van je tweede ‘decoratie laag’ Metallic verf

 Na het drogen van je eerste basis laag Metallico verf kun je de tweede laag gaan aanbrengen. De tweede laag noemen wij de decoratie laag. Deze laag is namelijk heel bepalend voor het uiteindelijke resultaat van je schilderwerk.  De decoratie laag van je metallic verf kun je op verschillende manieren aanbrengen.

  • Wil je het een egale strakke uitstraling geven ? Verwerk de metallic verf dan met de verfroller zoals je ook bij je basislaag hebt gedaan.
  • Wil je een subtiel patroon aanbrengen? Gebruik dan een blokkwast om veeg strepen (veegeffect) in terugkerende patronen aan te brengen.
  • Wil je een meer bijzondere structuur aanbrengen? Gebruik dan plastic huishoudfolie dat je op je natte metallic verf plakt en er vervolgens langzaam weer aftrekt. Hierdoor blijft een grillig patroon achter in je decoratielaag. Je kunt ook gebruik maken van zogenaamde structuur- of patroonrollers of flappenrollers. Verwerk je patronen altijd in de natte verf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De waardering van www.mycolorfulinterior.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 176 reviews.