My Colorful Interior
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

KRIJTVERF | VINTAGE PAINT | ALLES OVER KRIJTVERF

Krijtverf | Vintage Paint | Alles over krijtverf

Krijtverf – Vintage Paint- Alles over krijtverf

Krijtverf | Vintage Paint | Alles over krijtverf – In dit blog leggen we alles uit over onze  krijtverf van Vintage Paint. Wil je krijtverf kopen en wil je eerst graag alles over krijtverf weten? Zoals; wat zijn de voordelen  en wat zijn de nadelen van krijtverf? Is het milieubelastend of juist niet. Waar kan ik krijtverf allemaal voor gebruiken? Is krijtverf duur in vergelijking met andere verfsoorten? Op deze en alle andere vragen geven wij je in dit blog een antwoord. Bij bestelling van onze krijtverf krijg je altijd een handleiding meegestuurd.

Wat is krijtverf ?

Wat is krijtverf– Krijtverf is een zogenaamde minerale verf op waterbasis, waarin natuurlijke kleur pigmenten en krijt zijn toegevoegd. Door deze toevoeging van krijt , krijgt de verf een matte en poederige uitstraling.  De geschiedenis van krijtverf gaat lang terug . Wil je meer weten over de geschiedenis van de krijtverf ? Lees dan deze info pagina over minerale verf.

Krijtverf is dus een minerale verf waarmee je jouw muur en meubels een eigen authentieke uitstraling en een mat effect geeft. Krijtverf heeft van nature een  een poedermat effect, waardoor je een strak en toch zacht fluweelachtig effect krijgt op de wand. Krijtverf moet je  zeker niet te verwarren met schoolbordverf, al zal je dat wel vermoeden als je naar de naam kijkt. Het is namelijk geschikt voor muren en meubels maar niet om met krijt op te schrijven en tekenen. Als je krijtverf vergelijkt met gewone matte verf (lak- of muurverf), dan geeft krijtverf een echt poedermat , fluweel achtig effect en gewone verf niet.

Is krijtverf op waterbasis ?

Is krijtverf op waterbasis– Krijtverf is  gemaakt op een waterbasis. Je kunt krijtverf dus altijd vermengen met water. Kwasten kun je na het schilderen met krijtverf dus ook altijd makkelijk uitspoelen onder de kraan.  Gebruik NOOIT terpentine voor het verdunnen van je krijtverf of voor het uitspoelen van je kwasten.  Omdat krijtverf op waterbasis is gemaakt, is het ook nog eens minder belastend voor ons milieu. Ook de bindmiddelen en de kleurpigmenten die worden gebruikt in de Vintage Paint ,  zijn  op natuurlijke basis.

Is krijtverf goed voor het milieu ?

Is krijtverf goed voor het milieu ? Vintage Paint krijtverf heeft het  een ECO Label omdat het volledig biologisch afbreekbaar is en volledig veilig in het gebruik. Het mag zelfs gebruikt worden op kinderspeelgoed en in kinderkamers. Dat is een fijne en veilige gedachte. Een ECO label wordt niet zomaar toegekend. De verf is daarvoor onderworpen aan vele tests en moet aan veel kwaliteitseisen voldoen. Ben jij milieubewust ? Dan is een keuze voor de krijtverf van Vintage Paint,  100% duurzaam en verantwoord.

Is krijtverf duur ?

Is krijtverf duur- Krijtverf is zeker niet duurder dan reguliere verf . De prijzen van krijtverf kunnen per merk onderling wel variëren. Ook hier geldt de regel ; hoe meer kleurpigmenten er in de verf verwerkt zit , hoe duurder de krijtverf vaak is. Uiteraard heb je ook goedkopere krijtverf varianten , die bijvoorbeeld te koop zijn bij de Action. Daar zit dan ook vaak minder kleurpigment en bindmiddel in en is ook minder goed dekkend.  Kwalitatief zeer goede merken in het hogere segment zijn : Painting the Past en Vintage Paint. Deze merken krijtverf bevatten veel kleurpigmenten en goede bindmiddelen waardoor het eindresultaat niet streperig wordt , goed dekkend is en een poedermatte , velours zachte uitstraling heeft . Wij hebben goede ervaringen met deze verf.

Kan ik stof of textiel verven met krijtverf?

Kan ik stof of textiel verven met krijtverf  –  Krijtverf is geschikt voor verschillende ondergronden zoals gips, zowel behandeld als onbehandeld hout, kunststof, MDF, beton, steen, leer, textiel en zelfs glas.   Als je besluit om textiel ( stof ) te gaan schilderen ( bijvoorbeeld een stoel ) maak je oppervlak dan eerst goed stofvrij en spray je textiel (stof)  dan eerst even licht in met een plantenspuit met schoon water zodat je stof , licht vochtig is. Let op: synthetische stof raden we niet aan om te schilderen.

Meng dan je krijtverf ongeveer 1 op 1 met water en roer dit heel goed door elkaar. Breng daarna  een eerste laag krijtverf aan met je wast en dep het goed in je stof. Laat je eerste laag heel goed drogen ( ongeveer 16 uur ). Breng vervolgens een tweede laag aan met je kwast .  Als er op je stof door de krijt verf,  ruwe plekken zijn ontstaan,  schuur je dit even glad  met een schuurmatje totdat je stof weer glad aanvoelt. Na het drogen van je tweede  laag , werk je je textiel af met een Clear wax.

Tip voor het ontvetten voor krijtverf

Tip voor het ontvetten voor krijtverf –  Er wordt vaak beweerd dat je met krijtverf geen enkele voorbereiding hoeft te doen en dat je overal zo overheen kunt verven. Dit wordt ook vaak als verkoopargument gebruikt. Wij adviseren juist wel om je ondergrond eerst te reinigen en te ontvetten.

Want ……waar vet zit, kan geen krijtverf hechten !

Daar hebben een een heel handige en goedkope tip voor! Onze gouden tip voor jou is om je te schilderen oppervlakte,  eerst te ontvetten met vloeibare CIF. Nu zal je denken : ‘ CIF, dat gebruik je toch in de keuken’? Ja, dat klopt ook ! Maar CIF en een schuursponsje gebruiken wij om ons oppervlak mee te ontvetten en tegelijk te polijsten. Neem wat CIF op een schuursponsje en reinig daarmee je meubel of project dat je wilt gaan schilderen. CIF bevat geen zeep of andere chemische toevoegingen. Bovendien is het een doeltreffende en tevens een goedkope oplossing als voorbereiding op je schilderwerk met krijtverf.  Na het reinigen met CIF moet je het oppervlak wel even afnemen met een vochtige doek voordat je gaat verven.

Cif- Reiniging

Cif- Reiniging

Voor- en Nadelen van krijtverf

Voor en nadelen van krijtverf-  Natuurlijk zitten er voordelen en nadelen aan krijtverf. We beginnen met wat nadelen: krijtverf is mat,  waardoor je eerder vlekken of beschadigingen ziet. Krijtverf bevat namelijk geen ingebouwde afwerklaag zoals bij reguliere lakken wel het geval is . Reinigen van krijtverf oppervlakken is daarom moeilijker. Behalve muren, zal je geschilderde oppervlakken zoals meubels, eigenlijk altijd moeten afwerken met een WAX of een lak ter bescherming van je verf . Als je krijtverf te dik is, wat met goedkopere merken soms het geval is, heeft krijtverf de neiging om streperig op te drogen. Duurdere merken vloeien makkelijker uit, daar heb je dat streep effect niet.

Voordelen van krijtverf zijn;  het is niet schadelijk voor mens en dier,  krijtverf is makkelijk  aan te brengen, krijtverf geeft een poedermat eindresultaat en het is vermengbaar met water waardoor je ook textiel kunt verven met krijtverf.

Verven met krijtverf

Verven met krijtverf van Vintage Paint – We hebben nu veel informatie gegeven over krijtverf. In dit hoofdstuk gaan we het hebben over de verwerking van de krijtverf. De do’s en de Dont’s !

  1. Ontvet en polijst je oppervlak eerst met CIF
  2. Neem het residu van de CIF even weg met een vochtige schone doek
  3. Laat je oppervlakte drogen
  4. Roer je krijtverf goed door zodat alle kleurpigmenten en bindmiddelen goed zijn vermengd. Schraap daarbij vooral ook goed over de bodem van het verfblik. Neem echt goed de tijd om goed te roeren
  5. Gebruik een goede kwast die geen haren verliest. Spoel je kwast van tevoren even uit met lauwwarm water zodat loszittende haren en stof wegspoelt. Droog je kwast dan even met een droge en schone doek
  6. Breng een eerste laag krijtverf aan op je oppervlakte. Dat is de eerste laag,  oftewel de basislaag. Het hoeft nu nog niet direct te dekken. Laat het oppervlak daarna 8 uur drogen
  7. Vervolgens breng je een tweede laag krijtverf aan. Nu zal je zien dat de kleur intenser wordt en dat het mooi dekkend is. Laat het vervolgens 24uur drogen voordat je begint met de eventuele afwerking!
  8. Tot slot kun je gaan afwerken met een Wax of met een matte lak

Do’s met krijtverf :

-Ontvetten met CIF – verf altijd heel goed doorroeren voor gebruik – eerste laag  verf eerst goed laten drogen voordat je een tweede laag aanbrengt –  afwerken met een wax of lak- houd je aan de tussentijdse droogtijden.

Dont’ s met krijtverf :

Niet goed voorbereiden(lees ontvetten) van je oppervlak – verf niet goed doorroeren-geen goede kwast gebruiken- geen afwerking gebruiken.

Voorkom vlekken door het bloeden van houtsoorten :

Sommige houten oppervlakken ( bijvoorbeeld een kastje of meubelstuk) die je gaat schilderen kunnen gaan ‘bloeden’. Bepaalde houtsoorten zoals Meranti, Eiken of Mahonie hebben stoffen in zich,  die vlekken in je verf kunnen veroorzaken . Deze vlekken trekken door in je verf en dat ziet er niet mooi uit. Deze vlekvorming komt door Tannine ofwel looizuur in houtsoorten. Om dit te voorkomen gebruik je eerst de Primer Sealer aan. Die zorgt ervoor dat de vlekken niet door je verflaag heen kunnen trekken. Primer/Sealer stopt als het ware de doorlating van de zuren en dus de vlekken!

Primer-Sealer-Krijtverf-700ml-0

Is krijtverf geschikt voor buiten ?

Ja, je kunt krijtverf buiten gebruiken mits je het afwerkt met een Wax om het oppervlak waterafstotend te maken ! Maar we adviseren om je te beperken tot accessoires en geen buiten kozijnen en buitendeuren.

De waardering van www.mycolorfulinterior.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 199 reviews.