My Colorful Interior
Mini Cart 0

Winkelwagen is leeg

Keuken renoveren met Concreto betonlookverf (TIP!)

  • Heb jij een keuken die nog prima van kwaliteit is , maar waarvan je de kleur zat bent?
  • Je wilt je keuken upgraden maar je wilt er niet teveel geld aan uitgeven?
  • Je wilt je keuken moderniseren en je houdt van de betonlook?
  • Je wilt je keuken een industriële uitstraling geven ?

Lees dan verder in dit blog over het renoveren van je keuken met betonlookverf!

Je keuken kastjes en keukenladen zijn vaak  gemaakt van MDF plaat met daaroverheen een gekleurde kunststof folie.

Deze kunststof  folie wordt in de fabriek onder hitte over het MDF heengetrokken. De hitte zorgt ervoor dat het folie zacht wordt en makkelijk hecht aan de MDF plaat. Bij het afkoelen wordt het folie weer hard en sluit naadloos aan op het MDF.

Stap 1 Demonteer je keuken

Haal je keukendeurtjes en de lades los van je keuken.  Markeer de plekken waar de kastjes en lades hebben gezeten zodat je deze na afloop weer op de goede plek terugplaatst. Verwijder dan de handgrepen of knopjes. Scharnieren kun je laten zitten!

Stap 2 Folie van je keuken kastjes en lades verwijderen (TIP!)

Wat je misschien niet weet,  is dat je deze kunststof folie heel makkelijk zelf van je kastjes en laden kunt verwijderen! Gebruik hiervoor een eenvoudige en goedkope verf föhn die je koopt bij een bouwmarkt.
Richt de verf föhn aan kunststof randen van je deurtje of lade , totdat je ziet dat het gaat loslaten. De hitte van de föhn laat de folie smelten waardoor deze direct loslaat van het MDF.  Nu trek je langzaam deel voor deel de kunststof folie los van de MDF deurtjes en lades. Let op: alleen de frontjes kaal maken!

Bron: You Tube : Mat Wheels

Stap 3 Verwijderen van eventuele lijmresten

Nu heb je alle frontjes omgetoverd in kale (lichtbruine) MDF deurtjes en lades ( of van een ander geperste houtvezel). Verwijder eventuele lijmresten van het MDF met een heel klein beetje aceton op een doekje. Gebruik NOOIT water op het MDF (of op ander materiaal met geperste houtvezels) want hierdoor zet het MDF uit en krijg je bobbels en bulten in je MDF die je later weer terugziet.

Stap 4 Primerlaag aanbrengen

Zet je lades en deurtjes vervolgens in een watervaste primer. De Zinsser 123 Plus primer is hier geschikt voor. Deze primer isoleert vlekken en zorgt gelijk voor een goede hechting van je betonlookverf. Bovendien is deze primer waterafstotend!

Zinsser 1-2-3Plus-Primer van Rustoleum 

Roer de Zinsser voordat je het gaat gebruiken eerst goed door. Breng daarna de Zinsser in één heel dunne laag aan. Let op ; want de Zinsser primer is heel waterig en dun van structuur. Teveel primer aan je kwast of roller zorgt voor druppels en lekken. Probeer dit te voorkomen door weinig primer aan je kwast te doen.Laat de primerlaag na het aanbrengen, heel goed drogen. Na ongeveer 2 uur is het overschilderbaar!

Stap 5 Opgekomen vezels eventueel licht opschuren

Het wil weleens voorkomen dat de vezels van MDF wat omhoog komen doordat je de primer opbrengt. Na het drogen van de primer kun je deze vezels eventueel licht opschuren met heel fijn schuurpapier. Doe dit wel voorzichtig zodat je je onderlaag niet beschadigd.

Stap 6 Aanbrengen van de basis laag Concreto betonlookverf

Breng vervolgens dan de eerste basislaag Concreto betonlookverf aan op je geprimerde ondergrond. Laat dit heel goed drogen ( kijk voor de droogtijd op de meegeleverde handleiding van de Concreto betonlookverf; ongeveer 6 uur) .

Stap 7 Aanbrengen van de tweede decoratie laag Concreto Betonlookverf

Nu ga je met je Venetiaanse spaan de tweede laag oftewel de decoratie laag met de Concreto betonlookverf opzetten!  Kijk naar onze instructiefilm hoe je dit doet. Laat dan je frontjes goed drogen voordat je met het aflakken gaat beginnen.

Stap 8 Aflakken/ coaten van je geschilderde kastjes

Nu je alle frontjes van je deurtjes en lades hebt geschilderd en wanneer ze allemaal minimaal 6 uur hebben gedroogd ga je ‘aflakken met een matte 2 componenten coating’. Hiermee bescherm je je schilderwerk tegen vocht/krassen en stoten. Breng de aflak altijd in twee heel dunne lagen aan. Met een matte lak moet je heel dunne lagen aanbrengen! Breng je het te dik op,  dan laat het een witte of melkachtige waas achter en dat moet je voorkomen! De witte waas komt door de matteerpoeder die in matte lakken wordt verwerkt.